Kuchnie gastronomiczne – przegląd oferty polskiej firmy Stalgast
Stalgast jest polskim producentem wyposażenia oraz sprzętu kuchennego. Rozwiązania tej marki są chętnie wybierane przez restauratorów oraz właścicieli lokali gastronomicznych o zróżnicowanym charakterze. W ofercie marki nie brak rozwiązań, które pozwalają na kompleksowe wyposażenie kuchni gastronomicznej. Stalgast kładzie nacisk na jakość oraz innowacyjność produkcji, będące od lat wizytówką warszawskiego przedsiębiorstwa.
Urządzając zaplecze gastronomiczne w swoim lokalu, przedsiębiorcy wybierają rozwiązania, które będą stylowe, łatwe w utrzymaniu czystości oraz praktyczne. Te cechy można odnaleźć w kuchniach Stalgast, które projektowane są z myślą o ergonomii i wygodzie pracy.
Kuchnie Stalgast
Przed przystąpieniem do urządzania wnętrza w punkcie gastronomicznym warto skupić się szczególnie na wyborze najważniejszych elementów. Bez wątpienia priorytetem jest sprzęt AGD, niezbędny do przygotowywania dań na ciepło oraz obróbki termicznej poszczególnych składników. Rodzi się pytanie, gdzie szukać godnych zaufania produktów dla profesjonalistów? Jedną z opcji pozostają zakupy internetowe np. w sklepie Technica – dostępne są w nim kuchnie 6- palnikowe Stalgast dla dużych lokali, mniejsze kuchenki, płyty indukcyjne i gazowe. Uzupełnieniem asortymentu są akcesoria do przyrządzania potraw i zastawa stołowa do serwowania dań.
Zastawa, akcesoria, kuchenki i pozostałe AGD
Kuchnie Stalgast można kompleksowo zaaranżować, decydując się na konkretne produkty solo lub w kompletach. Przedsiębiorcy wybierając pierwszą opcję, mają większą swobodę w dopasowaniu poszczególnych elementów wyposażenia, lecz tracą więcej czasu na poszukiwanie najlepszych towarów. Dodatkowo, decydując się na produkty z tej samej serii (takie jak kuchnie gastronomiczne Stalgast) mogą liczyć na to, że wszystkie części będą ze sobą kompatybilne. Liczy się nie tylko aspekt praktyczny takiej inwestycji, ale też wizualny.
Jakie kuchenki wybrać?
Otwierając restaurację, często trudno jest przewidzieć zasięg jej działania oraz liczbę odwiedzających. Niemniej jednak, bez względu na skalę, o ile pozwala na to metraż zaplecza kuchennego, warto wybrać większą kuchnię 6-palnikową Stalgast. Inną opcją jest zakup dwóch lub więcej kuchni 4-palnikowych Stalgast i dowolne ich rozmieszczenie.
Restaurator musi zadecydować nie tylko o liczbie palników, ale także sposobie zasilania sprzętu AGD. Do wyboru jest:
- elektryczna kuchnia indukcyjna Stalgast,
- kuchnia gazowa Stalgast.
Mniej popularne, lecz również stosowane w gastronomii są:
- kuchnie ceramiczne,
- kuchnie palnikowe.
Nad wadami i zaletami każdego z rozwiązań debatowano już wielokrotnie. Trudno jednoznacznie wskazać, która kuchnia Stalgast sprawdzi się lepiej w biznesie. Różnice pomiędzy sposobem ich funkcjonowania, zasilania czy budową są jednak spore i mają duże znaczenie dla komfortu pracy, a nawet smaku dań.
Kuchenka elektryczna zasilana prądem może generować wyższe opłaty eksploatacyjne, jednak jej podłączenie jest proste i możliwe niemal wszędzie. W przeciwieństwie do niej model gazowy potrzebuje źródła paliwa, a więc rozprowadzonej sieci gazowej lub butli propanowo-butanowej. W wielu lokalach gastronomicznych szefowie kuchni cenią sobie tradycyjny sposób gotowania, a więc wybierają kuchnie gazowe Stalgast. Za wyborem kuchni indukcyjnej Stalgast może przemawiać jednak łatwość w utrzymaniu czystości oraz reakcja na zmiany temperatur, co jest niezwykle ważne przy utrzymywaniu ciepłoty dań.