Kuchnia azjatycka – prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia
Azja z geograficznego punktu widzenia jest największym kontynentem na świecie, dlatego nie powinien dziwić fakt, że często nazywana jest kontynentem dużych kontrastów kulturowych. Jednak bardzo łatwo można znaleźć wspólny mianownik dla wszystkich nacji Dalekiego Wschodu – zamiłowanie do aromatycznych i wyszukanych smaków, które jednocześnie tworzą harmonijną całość. Kuchnia azjatycka nie bez powodu cieszy się tak ogromnym zainteresowaniem nawet w najodleglejszych zakątkach świata, również w Polsce, gdzie warto zwrócić uwagę na warszawską restaurację SWING reprezentującą awangardowe podejście do kuchni orientalnej. W czym tkwi jej tajemnica?
Kuchnia azjatycka w nowoczesnym wydaniu
Kuchnia orientalna to coś więcej niż ślepe podążanie za tradycyjnymi przepisami rodem z Dalekiego Wschodu. Umiejętność łączenia z pozoru niepasujących do siebie smaków to sztuka zarezerwowana tylko dla wybranych. Restauracja Azjatycka SWING to doskonały przykład tego, że kuchnia orientalna może nabrać nowoczesnego charakteru, jednocześnie nie tracąc na walorach smakowych tak pieczołowicie pielęgnowanych w tradycji Dalekiego Wschodu. Nieszablonowe podejście kucharzy z Restauracji SWING do kuchni azjatyckiej zaowocowało daniami w stylu Asian Fusion, które nawet dla zagorzałych miłośników tradycyjnej kuchni orientalnej są cenną podróżą w świat nieoczywistych doznań.
Kuchnia azjatycka perfekcyjna w swojej prostocie
Mogłoby się wydawać, że menu oparte na kilku podstawowych składnikach charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej takich jak ryż, makaron czy grillowane warzywa, nie może niczym zaskakiwać. Okazuje się jednak, że minimalizm w kuchni wcale nie musi pozbawiać potraw pierwiastka tajemnicy – jeden składnik, którego gołym okiem nie widać na talerzu może całkowicie zawładnąć podniebieniem i sprawić, że kuchnię orientalną odkrywa się na nowo. Będąc w temacie azjatyckiej kuchni i kultury nie można nie wspomnieć o przywiązaniu do wspólnego celebrowania posiłków z najbliższymi. Namiastki tej dalekowschodniej tradycji można doświadczyć w bardzo prosty sposób – poprzez spędzenie wolnego popołudnia w Restauracji SWING. Tamtejsze menu wzbogacone o dania typu Family Set pozwalają napawać się bogactwem smaków i czerpać radość z dzielenia się posiłkami. W przeciwieństwie do uznanych azjatyckich restauracji, podobnych wrażeń nie sposób zaznać w barach szybkiej obsługi, gdzie nacisk na wysokie zyski nierzadko wygrywa z jakością serwowanych tam potraw.
Kuchnia azjatycka: królestwo przypraw
Kuchnia orientalna, na pozór prosta i nieskomplikowana, to w rzeczywistości istna wariacja smaków, aromatów i kolorów. Dla rodowitego Azjaty większość potraw serwowanych po zachodniej stronie globu wydaje się mdła i bez wyrazu. W kuchni azjatyckiej ogromną wagę przywiązuje się bowiem do przypraw, których intensywność i wyrafinowanie stanowi o ostatecznym smaku potrawy. Każdy odłam kuchni Dalekiego Wschodu stawia na nieco inny repertuar przypraw: kuchnia tajska to przede wszystkim trawa cytrynowa czy galangalu, a w kuchni koreańskiej niemal do każdego posiłku serwuje się kimchi, czyli fermentowane warzywa. Kuchnia chińska na tle innych azjatyckich subkultur to zdecydowany lider, jeśli chodzi o różnorodność smaków – Chińczycy nie stronią od imbiru, czosnku, chilli, cynamonu czy goździków.