Jak jeść powidła śliwkowe? 3 pyszne sposoby!
Czy pamiętasz jeszcze smak zamkniętych w słoikach babcinych przetworów? To nie tylko dżemy, konfitury czy powidła, ale także kiszone ogórki gruntowe, sałatki warzywne, cukinia marynowana, samodzielnie zebrane grzybki w zalewie octowej. Słowem: wspomnienie dzieciństwa, do którego z nostalgią wracamy po otwarciu słoika ogórków kiszonych, przecieru pomidorowego czy konfitur. Warto wrócić także do regularnego spożywania domowych przetworów. Proponujemy 3 sposoby na wprowadzenie ich do jadłospisu.
Domowe przetwory – bogactwo smaku bez sztucznych dodatków
Chyba każdy wie, jak smakują rozpływające się w ustach powidła śliwkowe lub domowy dżem, wzbogacony o duże kawałki owoców. Znajdziemy je dziś nie tylko w babcinej spiżarce, lecz w każdym markecie. Niemniej produkty ze sklepowych półek mają z reguły dyskusyjny skład. Producenci chętnie dodają niezdrowy cukier, a nawet szkodliwe substancje konserwujące czy sztuczne dodatki, na których nazwach można połamać sobie język. Domowe przepisy na przetwory są znacznie zdrowsze. Nie każdy ma jednak czas przygotowywać przetwory domowe. Warto natomiast wiedzieć, że na rynku dostępne są wysokiej jakości gotowe przetwory bez dodatku cukru. Skrupulatnie wyselekcjonowane owoce sprawiają, że ich smak jest połączeniem lekkiej kwasowości z subtelną naturalną słodyczą. Tym samym można ich używać na różne sposoby, o których przeczytasz poniżej.
3 sposoby na użycie domowych przetworów
Do naleśników i racuchów
Powidła śliwkowe idealnie nadają się jako smarowidło do naleśników, racuchów czy innych placuszków (na przykład z warzyw). To idealny dodatek także do ciast. Tak naprawdę doskonale sprawdzi się nawet jako dodatek do makaronu! Takie danie ze słodkim sosem może stać się ulubioną potrawą dziecka. Jeśli zaś chodzi o naleśniki czy racuchy – wystarczy posmarować placuszek warstwą powideł i oprószyć je odrobiną kakao. Zachwyt domowników gwarantowany!
Do kanapek
Powideł śliwkowych możemy użyć jako smarowidła do kanapek. Takie naturalne przetwory z powodzeniem zastąpią pełen cukru sklepowy dżem. Kanapkę można urozmaicić cienkimi plasterkami bananów lub wiórkami startej na tarce gorzkiej czekolady.
Do herbaty
Powidła to doskonały dodatek do rozgrzewającej zimowej herbaty. Sprawdzi się solo, ale również w towarzystwie goździków i syropu malinowego. Oczywiście w pierwszej kolejności zawsze należy sięgać po zdrowe przetwory o dobrym składzie. Niezależnie od tego, czy kupujemy dżem, powidła, konfitury czy syrop malinowy.
Podsumowując; warto spożywać powidła śliwkowe. Mają one zbawienny wpływ na organizm, w tym przede wszystkim na układ trawienia. Należy tylko zwracać uwagę na produkty wysokiej jakości, bez sztucznych dodatków.
Materiał reklamowy.