Magiel przemysłowy, co warto wiedzieć?
W czasach poprzedniej epoki magle stanowiły jedną z gałęzi wolnego rzemiosła i odpowiadały za prasowanie bielizny w sporej części polskich rodzin. Dziś są one domeną głównie hoteli i obiektów usługowych, gdzie stanowią nieocenione narzędzie dla pracowników.
Na początek warto określić branżową etymologię – jako bieliznę określa się wszelkie pościele, obrusy, firany i inne duże tkaniny codziennego użytku. Magiel to technicznie całe pomieszczenie, w którym prasuje się te artykuły. Samo urządzenie do prasowania zazwyczaj nazywało się maglownicą.
Prosta, ale solidna konstrukcja magli przemysłowych sprawia, że przy prawidłowej eksploatacji mogą funkcjonować przez kilkadziesiąt lat. W porównaniu ze zwykłym żelazkiem czas oszczędzony na prasowaniu każdego artykułu sprawia, że jest to niezbędny element w wielu obiektach usługowych.
Konstrukcja i kluczowe elementy
Najpopularniejsze konstrukcje dziś to modele front-loader – tkaniny podaje się i odbiera z przodu urządzenia. Dzięki temu mogą pracować ustawione przy ścianie, co oszczędza miejsce i jest wygodne dla pracowników.
Sam magiel działa w oparciu o obracany walec, do którego przywiera stalowy, rozgrzewany element prasujący. Powinien on być dopasowany do kształtu walca i obejmować go na jak największej powierzchni – im większa, tym lepsze efekty prasowania.
Magiel nie nawilża tkanin podczas prasowania, dlatego zazwyczaj stosowany jest zaraz po cyklu prania, gdy prasowane tkaniny są jeszcze wilgotne i łatwo poddają się prasowaniu. Bardziej zaawansowane modele posiadają systemy usuwające parę powstającą podczas prasowania.
Niektóre modele obsługują systemy płatności, dzięki czemu właściciel obiektu może udostępnić go swoim klientom, tworząc tym samym dodatkowe źródło dochodu.
Parametry pracy
Bardzo ważnym parametrem maglownicy jest szerokość walca prasującego. Walec o szerokości 120 centymetrów pozwala na przeprasowanie bielizny o szerokości do 200 centymetrów złożonej na pół, co daje gładką powierzchnię z tylko jednym zagięciem, które w razie potrzeb można przeprasować ręcznie. Na rynku są dostępne magle o szerokości od 80 do 140 centymetrów.
Mniejsze magle prasują tkaniny z prędkością około 2 metrów na minutę, przy większych modelach ta prędkość wynosi do 4 metrów na sekundę. Bardziej zaawansowane modele posiadają też regulację prędkości poruszania się walca, a tym samym szybkości prasowania.
Maglowanie odbywa się zazwyczaj w temperaturach od 100 do 200 stopni Celsjusza, w zależności od prasowanych tkanin. Mniejsze konstrukcje to zazwyczaj magle elektryczne, a bardziej zaawansowane modele mogą być wyposażone w system ogrzewania gazowego.
Ofertę profesjonalnych magli można przeglądać na stronie firmy https://gp-pralnia.pl, pod adresem https://gp-pralnia.pl/magiel-przemyslowy. Jest to dystrybutor profesjonalnego sprzętu do pralni i zakładów gospodarczych.
Obsługa magla
Tak jak wcześniej wspomniano, najpopularniejsze magle są obsługiwane przez pracownika w całości, z przodu urządzenia. Dla wygody pracowników walce prasujące są uruchamiane za pomocą pedałów, dzięki czemu pracownik może dłońmi podawać materiał do urządzenia, eliminując ewentualne zagniecenia i zapewniając ciągłość pracy urządzenia.
Eksploatacja magli sprowadza się do konserwacji silnika i kilku pasków klinowych, które są w łatwo dostępne z boku urządzenia.